ms cuti Chinese New Year baru2 nih, sempat la yatie cuba2 wat kek kukus asam. 2 hari berturut2 wat kek yg sama coz mendapat sambutan yg hangat.. hehe.. bangga la tuh.. so yatie nk share la resepi yg yatie amik dr facebook kongsi resepi.
Bahan-bahan:-
5 Biji Telur
250gm butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
kepingan asam
Pewarna kuning dan hijau
Cara-cara membuatnyer:
Pukul butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna kuning dan satu bhgn pwrna hijau
Griskan loyang & alas dgn kertas.
Masukan lapisan pertama..ratakan dlm loyang dan masukkan lapisan kedua & susun asam keping di permukaan lapisan td. Kukus sebentar.
Then masukan lapisan seterusnya. ulang seperti step tadi.. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis.
Kukus smpi masak.. kukus lebih lembut.. boleh juga dibakar
ni gmbr sebelum di potong & di ngap.. haha
nie plak 2nd trial.. tukar warna plak.. da tak sabar nk wat lgi p kena tunggu cuti. wat kat kg coz umah bujang nie, peralatan sumer takde.. order tak spai2.. egege
0 comments:
Post a Comment